champagne & wines
 

 

Privacy Policy

Personal Data Protection Act 2010 Malaysia
Moet Hennessy Diageo Malaysia Sdn. Bhd. (“MHDM” or “we” or “us” as the case may be) endeavours to protect your personal data. This Personal Data Protection Notice (“Notice”), issued pursuant to the Personal Data Protection Act 2010, summarises important information regarding how we collect, process, use, disclose, transfer and retain personal data collected from you. Personal data is information that relates directly or indirectly about an individual, who is identified or identifiable from that information or from that and other information.

Collecting Personal Data
We collect personal data from you when you open an account or register with us (whether to become our supplier or to purchase goods or services from us), during the course of your transactions and dealings with us, through your use of our website, posting information to public areas of our website, contacting us or making enquiry with us, purchasing goods or services from us, supplying goods or services to us, filling out an application form, survey or other relevant form with your personal data included, asking us to provide you with information, entering a competition or taking advantage of a promotional or other marketing activities.

The personal data and documents which we may collect from you include:

(i) personal details such as name, title, gender, date of birth, national registration identification number, copy of identity card and, if applicable, other identification details and documents;

(ii) details required for contacting you or for delivering products or services such as correspondence address, delivery address, e-mail address, facsimile number and telephone number;

(iii) payment data such as bank account number(s), credit/debit card number(s), copy of bank account statement; and other related information or data required to verify and/or to process payment transactions (depending on the mode and manner of payment selected by you);

(iv) data about goods that have been purchased, rejected or returned to us;

(v) feedback regarding products evaluations (such as assessment, comments and complaints);

(vi) information and views about you which we may obtain from any other parties, e.g. from your referees and from carrying out security, credit and/or other checks and from our assessment, opinion, appraisals and evaluations; and

(vii) market research data such as preferred/non-preferred products and sources of supply. The extent of and the exact personal data and/or documents that is collected from you may vary from case to case depending on a range of factors and circumstances, such as the nature of the transaction and dealings with you, specific needs and requirements and the extent and nature of goods or services purchased/required.

Processing, Use, Disclosure & Transfer of Personal Data
We will process (which includes verify, hold, store, organize, adapt, retrieve, alter, modify, correct, erase, delete and/or destroy), use, disclose and/or share personal data and documents that we may be collecting or may have collected from you or which you may be providing or may have provided to us for, amongst others, the following purposes or any of them:-

(i) to assess, evaluate and consider whether or not to accept and register you/a person/entity to be our supplier, or to supply and sell goods or services to you/such person/entity (as the case may be), or to continue with any of the aforesaid transactions or dealings;

(ii) to contact or communicate with you regarding: (a) customer/client relationship management procedures; and (b) our activities, products and services (whether present or future), and those of our subsidiaries, affiliates, and related entities, and any of their related businesses;

(iii) in order to enter into any agreement or contract for the purchase of goods or services from us or by us (as the case may be);

(iv) to deliver goods, services or notices to you and to provide any ongoing customer care and support to you;

(v) for the conduct of marketing and customers profiling activities in connection with goods or services supplied or sold by or through us;

(vi) for administration and management purposes including for: (a) credit assessment and other background checks and evaluation; (b) processing of payment transaction/instructions; (c) maintenance of your account with us; (d) collection of outstanding payments from you or others; (e) internal record keeping; and (f) research or statistical analysis;

(vii) prevention or detection of crime, compliance with any legal, regulatory and statutory obligations, court order or requirements of any applicable law, rules, regulations, codes, guidelines and the like whether or not having the force of law; and

(viii) any other purposes stated herein, any contract with you, or our personal data protection notice/

Privacy Policy (as may be amended or modified from time to time).
We may share and disclose your personal data to any of the following categories/class of third parties:-

(i) our parent, subsidiaries and any other related or affiliated corporations (including those to be established in the future);

(ii) any regulatory, statutory, governmental or other relevant authorities, bodies or agencies and industry regulators, and any other person to whom we are compelled, required or permitted to do so by law, rules or regulations, legal process or litigation;

(iii) our business partners, contractors, advisers, consultants and other service providers (whether in or outside Malaysia) in connection with any of the purposes stated in this Notice and/or to perform functions on our behalf or to provide administrative or other services to us or those related to our business (such as warehousing and delivery, marketing and advertising, information technology and software development, website hosting and management, office services, legal, accounting, audit and other professional service providers); and

(iv) any relevant person, party or advisers in connection with any joint venture, collaboration, acquisition or any proposal relating thereto involving us or any part of us or all or any part of our business, assets or liability or in connection with any merger or reconstruction involving us.

All of the purposes stated in the above 2 paragraphs shall hereinafter be referred to collectively as “the Purposes”.

Your personal data will be transferred to our related corporation in France for processing and data storage. Your personal data may also be transferred to one or more other locations outside Malaysia if required or deem necessary or desirable by us in connection with any of the Purposes.

Failure to Provide Personal Data
It is obligatory for you to provide your personal data and relevant documents to us to enable us to process such personal data for any of the Purposes. Otherwise, we will not be able to use, process or disclose or continue to use, process or disclose your personal data for the purposes of (as applicable) our supply and sale of goods or services to you, or for you to supply goods or services to us, and for any of the Purposes.

Security
We will take reasonable precautions to safeguard your personal data and will endeavour to implement appropriate measures as may be required by applicable laws to protect your personal data from unauthorised or unlawful use or processing and unauthorised or accidental access or disclosure, alteration or destruction of your personal data. However, we have no control over the privacy and security of any communication while it is in transit to us.

Retention
We will not retain your personal data longer than reasonably necessary for the purpose such personal data was provided to us save as may be permitted or required in accordance with legal requirements.

Access To & Correction of Personal Data, Questions and Further Information
You may contact us and (subject to the payment of a fee not exceeding the amount permitted by law, if any, where applicable) make inquiries, complaints and/or request, in writing, for access to, or correction of, your personal data held by us or to limit the processing of your personal data by submitting such request to the Personal Data Protection Officer via e-mail or via registered post or personal delivery to the address set out below:

Telephone No.: 603-2053 8688
E-mail address: pdataofficer@mhdm.com.my
Postal address: Moet Hennessy Diageo Malaysia Sdn. Bhd., 8th floor, Menara Boustead, No. 69, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur

Any request of access or request of correction or limiting the processing of your personal data is subject always to the requirements, restrictions and the provisions of the Personal Data Protection Act 2010 and any rules, regulations, orders, codes and our rights thereunder.

This Notice is effective as of 15 November 2013. We may review, update, amend or modify this Notice from time to time to reflect changes in law and our business practices, policies and procedures. While it may not be feasible to notify you of changes to this Notice, the latest version of this Notice may be available at our website at mhdm.com.my. You are advised to check our website regularly to read the most recent version of this Notice.

In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Personal Data Protection Notice the English version shall prevail.




Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia
Moet Hennessy Diageo Malaysia Sdn. Bhd. (“MHDM” atau “kita” atau “kami” mengikut mana-mana yang berkenaan) berusaha untuk melindungi data peribadi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”), yang dikeluarkan menurut keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, meringkaskan informasi-informasi penting berhubung dengan pengumpulan, pemprosesan, penggunaan, penzahiran, pemindahan dan penyimpanan data peribadi yang kami kumpul daripada anda. Data peribadi adalah maklumat yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain.

Pengumpulan Data Peribadi
Kami mengumpul data peribadi daripada anda apabila anda membuka akaun atau mendaftar dengan kami (sama ada untuk menjadi pembekal kami atau untuk membeli barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami), semasa transaksi dan urus niaga anda dengan kami, melalui penggunaan laman sesawang kami, memaparkan maklumat di kawasan umum laman sesawang kami, menghubungi kami atau membuat pertanyaan dengan kami, membeli barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami, membekal barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami, mengisi borang permohonan, borang kajian atau borang lain yang berkaitan yang mengandungi data peribadi anda, meminta kami untuk memberikan maklumat kepada anda, memasuki pertandingan atau mengambil kesempatan promosi atau aktiviti-aktiviti pemasaran yang lain.

Data peribadi dan dokumen-dokumen yang kami mungkin kumpul daripada anda termasuk:-

(i) butir-butir peribadi seperti nama, gelaran, jantina, tarikh lahir, nombor pengenalan pendaftaran nasional, salinan kad pengenalan dan, jika berkenaan,butir-butir dan dokumen-dokumen identiti lain;

(ii) butir-butir yang diperlukan untuk menghubungi anda atau untuk penghantaran produk atau perkhidmatan seperti alamat surat-menyurat, alamat penghantaran, alamat e-mel, nombor faksimili dan nombor telefon;

(iii) data bayaran seperti nombor akaun bank, nombor kad kredit/debit, salinan penyata akaun bank; dan maklumat atau data lain yang berkaitan yang dikehendaki untuk menentusah dan/atau untuk memproses transaksi bayaran (bergantung kepada kaedah dan cara pembayaran yang dipilih oleh anda);

(iv) data mengenai barang-barang yang telah dibeli, ditolak atau dipulangkan kepada kami;

(v) maklum balas berhubung dengan penilaian produk (seperti taksiran, ulasan dan aduan);

(vi) maklumat dan pandangan mengenai anda yang kami mungkin perolehi daripada mana-mana pihak lain contohnya daripada referi-referi anda dan daripada menjalankan pemeriksaan sekuriti, kredit dan/atau pemeriksaan-pemeriksaan lain dan daripada penaksiran, pendapat, penilaian prestasi dan penilaian-penilaian lain kami; dan

(vii) data kajian pasaran seperti produk-produk pilihan/bukan pilihan dan sumber-sumber bekalan.

Setakat mana dan ketepatan data peribadi dan/atau dokumen-dokumen yang dikumpulkan daripada anda mungkin berbeza dari kes ke kes bergantung kepada beberapa faktor dan keadaan, seperti jenis transaksi dan urus niaga dengan anda, kehendak dan keperluan khusus dan tahap dan jenis barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan yang dibeli/diperlukan.

Pemprosesan, Penggunaan, Penzahiran & Pemindahan Data Peribadi
Kami akan memproses (termasuk menentusah, memegang, menyimpan, menyusun, menyesuai, mendapat kembali, mengubah, mengubah suai, membetul, memadam, menghapus dan/atau memusnah), mengguna, menzahir dan/atau berkongsi data peribadi dan dokumen-dokumen yang kami mungkin akan kumpul atau yang telah dikumpulkan daripada anda atau yang mana anda mungkin akan memberikan atau yang telah diberikan kepada kami untuk, antara yang lain, tujuan-tujuan berikut atau mana-mana daripadanya:

(i) untuk menaksir, menilai dan mempertimbangkan sama ada untuk menerima and mendaftar anda/seseorang/entiti sebagai pembekal kami, atau untuk membekal dan menjual barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada anda/seseorang/entiti (yang mana berkenaan), atau untuk meneruskan dengan mana-mana transaksi atau urus niaga yang tersebut di atas;

(ii) untuk menghubungi atau berkomunikasi dengan anda berhubung dengan: (a) prosedur-prosedur pengurusan perhubungan pelanggan/pengguna; dan (b) aktiviti-aktiviti, produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami (sama ada masa kini atau masa depan), dan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu dan entiti-entiti yang berkaitan dengan kami dan mana-mana perniagaan yang berkaitan mereka;

(iii) untuk membuat apa-apa perjanjian atau kontrak bagi pembelian barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami atau oleh kami (yang mana berkenaan);

(iv) untuk menghantar serah barang-barang, perkhidmatan-perkhidmatan atau notis-notis kepada anda dan untuk memberikan apa-apa perkhidmatan pelanggan dan sokongan pelanggan berterusan kepada anda;

(v) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pemasaran and aktiviti-aktiviti profil pelanggan berhubung dengan barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan yang dibekal atau dijual oleh atau melalui kami;

(vi) untuk tujuan-tujuan pentadbiran dan pengurusan termasuk untuk: (a) penilaian kredit and pemeriksaan dan penilaian latar belakang lain; (b) memproses transaksi/arahan pembayaran; (c) penyenggaraan akaun anda dengan kami; (d) pemungutan pembayaran tertunggak daripada anda atau yang lain; (e) penyimpanan rekod dalaman; dan (f) penyelidikan atau analisa statistik;

(vii) pencegahan atau pengesanan jenayah, pematuhan dengan mana-mana obligasi di sisi undang-undang, pengawalseliaan dan statutori, perintah mahkamah atau kehendak mana-mana undang-undang yang berkenaan, kaedah-kaedah, peraturan-peraturan, kod-kod, garis-garis panduan dan sebagainya yang terpakai sama ada mempunyai kuatkuasa undang-undang atau tidak; dan

(viii) mana-mana tujuan lain yang dinyatakan di sini, mana-mana kontrak dengan anda, atau notis perlindungan data peribadi / polisi privasi kami (sebagaimana yang diubah atau diubahsuai dari masa ke semasa).

Kami mungkin berkongsi dan menzahirkan data peribadi anda kepada mana-mana satu daripada kategori / kelas pihak ketiga yang berikut:

(i) syarikat induk, anak-anak syarikat dan mana-mana syarikat-syarikat lain yang berkaitan atau bersekutu dengan kami (termasuk mereka yang akan ditubuhkan pada masa akan datang);

(ii) mana-mana pengawalseliaan, statutori, kerajaan atau pihak-pihak berkuasa lain yang berkaitan, badan-badan atau agensi-agensi dan pengawal selia industri, dan mana-mana orang lain yang mana kami diperlukan, dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat demikian di sisi undang-undang, peraturan-peraturan atau kaedah-kaedah, proses perundangan atau litigasi;

(iii) rakan-rakan kongsi perniagaan, kontraktor-kontraktor, penasihat-penasihat, konsultan-konsultan dan pembekal-pembekal perkhidmatan lain (sama ada di dalam ataupun di luar Malaysia) berkaitan dengan sebarang tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini dan/atau untuk melaksanakan fungsi-fungsi bagi pihak kami atau untuk membekal penyelenggaran atau perkhidmatan-perkhidmatan lain kepada kami atau yang berkaitan dengan perniagaan kami (seperti pergudangan dan penghantaran, pemasaran dan pengiklanan, teknologi maklumat dan pembangunan perisian, hos dan pengurusan laman sesawang, perkhidmatan pejabat, undang-undang, perakaunan, audit dan pembekal-pembekal perkhidmatan profesional yang lain); dan

(iv) mana-mana orang, pihak atau penasihat-penasihat berkenaan yang berkaitan dengan sebarang usahasama, kerjasama, pengambilalihan, atau apa-apa cadangan berkaitan dengannya yang melibatkan kami atau mana-mana bahagian daripada kami atau semua atau mana-mana bahagian daripada perniagaan, aset-aset atau liabiliti kami atau yang berhubung dengan sesuatu percantuman atau penyusunan semula yang melibatkan kami.

Kesemua tujuan-tujuan yang dinyatakan di 2 perenggan-perenggan tersebut di atas selepas ini dirujukkan secara kolektif sebagai “Tujuan”.

Data peribadi anda akan dipindah ke syarikat berkaitan kami di Perancis untuk pemprosesan dan penyimpanan data. Data peribadi anda mungkin juga akan dipindahkan ke satu atau lebih lokasi-lokasi lain di luar Malaysia jika diperlukan atau difikir perlu atau wajar oleh kami berkaitan dengan sebarang Tujuan.

Kegagalan Untuk Memberikan Data Peribadi
Ia adalah wajib untuk anda memberikan data peribadi anda dan dokumen-dokumen yang berkaitan kepada kami untuk membolehkan kami memproses data peribadi tersebut untuk apa-apa Tujuan. Sekiranya tidak, kami tidak akan dapat mengguna, memproses atau menzahir atau terus mengguna, memproses atau menzahir data peribadi anda bagi tujuan-tujuan (yang berkenaan) untuk pembekalan dan penjualan barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan oleh kami kepada anda, atau bagi anda untuk membekal barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami, dan bagi apa-apa Tujuan.

Keselamatan
Kami akan mengambil langkah berjaga-jaga yang munasabah untuk melindungi data peribadi anda dan akan berusaha untuk melaksanakan langkah-langkah yang sesuai sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang yang terpakai untuk melindungi data peribadi anda daripada pengunaan atau pemprosesan tanpa kebenaran atau yang menyalahi undang-undang dan akses atau penzahiran, pengubahan atau pemusnahan data peribadi anda tanpa kebenaran atau tidak disengajakan. Walau bagaimanapun, kami tidak mempunyai kawalan terhadap privasi dan keselamatan mana-mana komunikasi semasa ia dalam transit kepada kami.

Penyimpanan
Kami tidak akan menyimpan data peribadi anda lebih lama daripada sewajarnya yang diperlukan bagi tujuan data peribadi tersebut diberikan kepada kami melainkan yang dibenarkan atau diperlukan selaras dengan keperluan undang-undang.

Akses Kepada & Pembetulan Data Peribadi, Soalan dan Maklumat Lanjut
Anda boleh menghubungi kami dan (tertakluk kepada bayaran fi yang tidak melebihi amaun yang dibenarkan di sisi undang-undang, jika ada, yang berkenaan) membuat pertanyaan, aduan dan/atau permintaan, secara bertulis, untuk akses kepada, atau pembetulan, data peribadi anda yang disimpan oleh kami atau untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda dengan mengemukakan permintaan anda tersebut kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi melalui e-mel atau pos berdaftar atau dihantar secara persendirian ke alamat yang dinyatakan di bawah:-

Nombor Telefon.:603-2053 8688
Alamat e-mel: pdataofficer@mhdm.com.my
Alamat surat-menyurat : Moet Hennessy Diageo Malaysia Sdn. Bhd., 8th floor, Menara Boustead, No. 69, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur

Sebarang permintaan untuk mengakses atau permintaan pembetulan atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda adalah tertakluk kepada kehendak-kehendak, sekatan-sekatan dan peruntukan-peruntukan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan mana-mana kaedah-kaedah, peraturan-peraturan, perintah-perintah, kod-kod dan hak-hak kami di bawahnya.

Notis ini berkuat kuasa dari 15 November 2013. Kami mungkin akan mengkaji semula, mengemaskini, meminda atau mengubah suai Notis ini dari masa ke semasa untuk mencerminkan perubahan-perubahan di sisi undang-undang dan amalan, polisi dan tatacara perniagaan kami. Memandangkan ia mungkin payah untuk kami memberitahu kepada anda tentang perubahan kepada Notis ini, versi terbaru Notis ini mungkin akan terdapat di laman sesawang kami di mhdm.com.my. Anda dinasihati untuk selalu memeriksa laman sesawang kami untuk membaca versi terkini Notis ini.

Sekiranya terdapat sebarang perbezaan atau konflik di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia di dalam Notis Perlindungan Data Peribadi Pelanggan ini, versi Bahasa Inggeris harus diterima.




Basic Policy
1. The Company observes the obligations of 'personal information handling company' set forth in the Act no the Protection of Personal Information (the 'Act') and respects the guidelines established by relevant governmental ministries including the Ministry of Economy, Trade and Industry, and the Ministry of Health, Labour and Welfare, and this policy.

2. The Company sets the standards and processes in relation to the personal information as its internal rules, conducts proper employee educations according to 'the standards for the security educations', and makes efforts to keep all employees informed about such standards.

3. The Company sets and applies necessary security standards correspondingly in addition to the activities mentioned in Paragraph 2. above, as the security management measures necessary to prevent the fraudulent access to, and leak, falsification, disappearance and others.

4. In case the Company delegates a part of the operation handling personal information to a third party, the Company contracts with such third parties according to 'the standards for the outside delegation and delegation contracts', and properly supervises the third party.

5. The Company does not provide personal information to a third party without the consent from the said customer except where the Act admits the provision of personal information.

6. In case there happens an accident like a leak of personal information, the Company reports to relevant authorities and takes proper measures including publicity and notification to prevent the damage from spreading, according to 'the standards for report and handling of security incidents'.

7. The Company may change this policy without prior notification. The Company notifies any important change on its homepage.

Management Scheme
1. Chief Privacy Officer
The Company respects the Act, the guidelines established by relevant governmental ministries including the Ministry of Economy, Trade and Industry, and the Ministry of Health, Labour and Welfare, and this policy, and allocates a Chief Privacy Officer to ensure the safety and certain performance of this policy.

2. Information Security In-Charge Department
The Company has an internal department designated by the Chief Privacy Officer to make efforts to maintain the standards, processes and other operational safety management measures in relation to handling personal information. The Company also recognises such standards as its internal rules and contains penalty provisions in the standards.

3. Confidentiality Agreement with all of the Company staff
All of the Company's employees including regular employees, contract employees and temporary employees contract confidentiality agreements with the Company and make efforts to prevent any leak of confidential information including personal information through their sincere and responsible activities.

We promise to maintain and improve the efforts and protection activities set forth in every paragraph above.

February 1st, 2009
Chief Privacy Officer
Representative Director & President
Mark F. Bedingham

Handling of personal information
1. This site may request customers to enter, or send an e-mail containing, information that falls under the category of personal information, such as names, addresses and e-mail addresses. The provided personal information is managed strictly according to the privacy policy which clarifies the Company's basic attitudes and handling standards, and the Company's internal rules.

2. The personal information is collected for the purpose of acceptance of various applications, distribution of materials, answers to questions, and other purposes specified in this site.

3. Provided that if the individual sites including brand sites handled by the Company specifies the purpose of its use of personal information, the Company uses personal information only for such specified purpose.

4. The Company may consign the process of personal information collected by the Company to collaborating companies owing confidentiality obligations.

5. The customer has an option to provide the personal information to the Company, but please be reminded that in case the content provided contains a defect, there may be problems like the inability to contact.

6. The Company accepts any claim or question in relation to handling personal information of our customers from the 'Contact Us' page.

 
         
footer separator privacy policy footer separator terms of service footer separator sitemap footer separator product catalog footer separator MHD copyright